Verhuurders

Particuliere woningverhuurders zijn verplicht om met hun woningen, als ze in de vrije sector verhuurd worden, minimaal 187 WWS-punten te behalen (vanaf 1 januari 2024). Hofman Technisch Advies helpt woningverhuurders om de WWS-punten* te berekenen en te optimaliseren.
*Het woningwaarderingsstelsel (WWS) gebruikt het aantal WWS-punten om de maximale huurprijs vast te stellen.

Meer informatie

Woningbouw

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. 

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (heel zuinig) tot en met G (heel  onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, HR++ glas, buitenzonwering, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Een energielabel is tien jaar geldig.

Energielabels

Energielabels moeten opgesteld worden door een adviseur van een gecertificeerd bedrijf. HTA heeft deze certificatie. Joost Hofman is EPU-detail adviseur en is daarmee gecertificeerd in energielabeling voor woningen en utiliteitsgebouwen. En voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Daarnaast is hij gecertificeerd voor het opstellen van maatwerkadviezen: op basis van de huidige gas- en elektraverbruiken wordt een reële inschatting gemaakt van het energieverbruik na toepassing van bepaalde voorgestelde energiebesparende maatregelen. Ook wordt dan inzichtelijk gemaakt wat de consequenties zijn voor het energielabel.

Het proces

Intake

Elke samenwerking begint met een vrijblijvend intakegesprek, waarin we met elkaar de wensen en mogelijkheden bespreken. Zijn de energielabels van de woningen al gemaakt? Komen de panden binnenkort leeg? Welke voorzieningen zijn aanwezig in keuken/badkamer/toilet in de woning?


Allemaal zaken die, samen met de technische analyse van het pand, van invloed zijn op de te maken (installatie)keuzes en leiden tot een advies op maat.

Advies

 • Hofman Technisch advies kan u ontzorgen met het volgende:

  • Opstellen energielabel en/of maatwerkadvies van het pand
  • Opstellen WWS-puntenberekeningen voor meerdere varianten
  • Opstellen verbeteradvies
  • Aanvraag subsidie ISDE (*)

  (*) De ISDE moet VOORAF worden aangevraagd. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Uitvoering

Na het schrijven en toelichten van het energieadvies kan HTA u ook assisteren bij de volgende onderdelen in het verduurzamingsproces:

 • Hulp bij het aanvragen van offertes bij aannemers en/of installateurs;
 • Het beoordelen van de offertes op compleetheid;
 • Controleren of de aannemer of installateur de juiste materialen in het werk toepast.

Oplevering

Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd kan een eindcontrole worden uitgevoerd. Het definitieve energielabel kan worden opgesteld en afgemeld in de landelijke database. Ook kan de definitieve WWS-puntenberekening gemaakt worden.

Contactinformatie

Telefoonnummer: 06-34741167

Gmail: j.hofman@hofmantechnischadvies.nl

unsplash